NASI GORENG BUJANG
RESEPI:NASI GORENG BUJANG
ASSALAMUALAIKUM..
DISINI SAYA KONGSIKAN SERBA SEDIKIT RESEPI MEMBUAT NASI GORENG BUJANG YANG DICIPTA SENDIRI OLEH SAYA SEMASA SAYA KEBOSANAN DAN INGIN MELUANGKAN MASA DENGAN MAKANAN YANG SAYA GEMARI.DIKESEMPATAN INI,SAYA BERHARAP ENCIK DAN PUAN-PUAN DAPAT MENCUBA MASAKAN INI SEIKHLAS HATI DAN NASI GORENG INI SEMEMANGNYA MENEMANI SEMASA DALAM KESEORANGAN DAN KEBOSANAN.DI BAWAH INI SAYA SERTAKAN BAHAN-BAHAN DAN CARA- CARA UNTUK MEMASAK NASI GORENG BUJANG
BAHAN-BAHANNYA:
#BWG BESAR,BWG PUTIH,LADA JARUM/LADA BESAR (BLENDER)
#SERBUK KARI BABA'S /JENAMA LAIN
#LADA JARUM(DIHIRIS NIPIS)
#SERBUK PERENCAH SUP ADABI/JENAMA LAIN
#TELUR 1(WAJIB ADA)
#NASI SEPINGGAN(HIDANGAN UNTUK SEORANG)
#LADA HITAM (SERBUK)
#GARAM
#GULA
#LADA PUTIH/LADA SULAH(JIKA ADA)
#KIUB PATI AYAM(SEPARUH SHJ)
CARA-CARA MEMASAK:
1.PANASKAN MINYAK DALAM 2 SUDU,MASUKKAN BAHAN YANG TELAH DIBLEND...API SEDERHANAKAN DAN TUNGGU AIR DARI BAHAN YANG TELAH DIBLEND ITU KERING(U/P:MASA BLENDER BAHAN JANGAN BIAR AIR YANG DIMASUKKAN KE DALAM BLENDER TERLALU BANYAK & CUKUP HANYA SETAKAT TENGGELAMKAN BWG DAN LADA SAHAJA)
2.SETELAH KERING BAHAN TDI PERLAHANKAN API SETERUSNYA MASUKKAN KIUB PATI AYAM,GULA SESUDU,GARAM SESUDU
3.TERUSKAN MASUK NASI TETAPI PASTIKAN KIUB PATI AYAM TELAH HANCUR .KACAU RATA SEMUA BAHAN DAN PERLAHANKAN API.
4.SEMENTARA ITU PECAHKAN TELUR DI DALAM BEKAS.CAMPURKAN KE DALAM TELUR SERBUK KARI,HIRISAN LADA JARUM,LADA HITAM.KACAU-KACAU SEKALIGUS.
5.TERUS MASUKKAN TELUR TDI DI TENGAH NASI...KACAU SEKALI DENGAN NASI..SMPAI RATA.
6.KETIKA INI BARULAH BESARKAN SEMULA API KE SEDERHANA DAN BIAR NASI DAN TELUR MASAK... SELEPAS ITU TABURKAN PERENCAH SUP DAN LADA SULAH.
7.KACAU DAN TUTUP API .
8.SEDAP DIHIDANGKAN BERSAMA TELUR GORENG ATAU KEROPOK.
MAAF SEKIRANYA RESEPI INI TERLALU PANJANG DAN MENIMBULKAN KESULITAN DI PIHAK YG TERSINGGUNG
SEKIAN,
TERIMA KASIH
BLOGGER
BAHAN-BAHANNYA:
#BWG BESAR,BWG PUTIH,LADA JARUM/LADA BESAR (BLENDER)
#SERBUK KARI BABA'S /JENAMA LAIN
#LADA JARUM(DIHIRIS NIPIS)
#SERBUK PERENCAH SUP ADABI/JENAMA LAIN
#TELUR 1(WAJIB ADA)
#NASI SEPINGGAN(HIDANGAN UNTUK SEORANG)
#LADA HITAM (SERBUK)
#GARAM
#GULA
#LADA PUTIH/LADA SULAH(JIKA ADA)
#KIUB PATI AYAM(SEPARUH SHJ)
CARA-CARA MEMASAK:
1.PANASKAN MINYAK DALAM 2 SUDU,MASUKKAN BAHAN YANG TELAH DIBLEND...API SEDERHANAKAN DAN TUNGGU AIR DARI BAHAN YANG TELAH DIBLEND ITU KERING(U/P:MASA BLENDER BAHAN JANGAN BIAR AIR YANG DIMASUKKAN KE DALAM BLENDER TERLALU BANYAK & CUKUP HANYA SETAKAT TENGGELAMKAN BWG DAN LADA SAHAJA)
2.SETELAH KERING BAHAN TDI PERLAHANKAN API SETERUSNYA MASUKKAN KIUB PATI AYAM,GULA SESUDU,GARAM SESUDU
3.TERUSKAN MASUK NASI TETAPI PASTIKAN KIUB PATI AYAM TELAH HANCUR .KACAU RATA SEMUA BAHAN DAN PERLAHANKAN API.
4.SEMENTARA ITU PECAHKAN TELUR DI DALAM BEKAS.CAMPURKAN KE DALAM TELUR SERBUK KARI,HIRISAN LADA JARUM,LADA HITAM.KACAU-KACAU SEKALIGUS.
5.TERUS MASUKKAN TELUR TDI DI TENGAH NASI...KACAU SEKALI DENGAN NASI..SMPAI RATA.
6.KETIKA INI BARULAH BESARKAN SEMULA API KE SEDERHANA DAN BIAR NASI DAN TELUR MASAK... SELEPAS ITU TABURKAN PERENCAH SUP DAN LADA SULAH.
7.KACAU DAN TUTUP API .
8.SEDAP DIHIDANGKAN BERSAMA TELUR GORENG ATAU KEROPOK.
MAAF SEKIRANYA RESEPI INI TERLALU PANJANG DAN MENIMBULKAN KESULITAN DI PIHAK YG TERSINGGUNG
SEKIAN,
TERIMA KASIH
BLOGGER
Ulasan
Catat Ulasan