MAK CIK KARIPAP😳😰😱
ASSALAMUALAIKUM😚😘
RESEPI KARIPAP INTI KARI AYAM & KENTANG
🌺🌺🌺🌺🌹🌹🌹🌹
BAHAN-BAHAN
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
1 keping dada ayam,
(4 ulas bawang merah,1 cm halia,2 ulas bawang putih »bahan ni dikisar )
2 labu bawang besar holland/apa jer(dadu)
5 biji ubi kentang(ptong dadu)
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
1 tangkai daun kari(jika ada)
minyak masak
garam dan gula
CARA MEMBUAT INTI
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
1.rebus kentang dlm air dahulu sehingga masak dan toskan
2.rempah kari & rempah kurma dicampur air utk buat pes
3.panaskan minyak dan masukkan semua
bhn yg tlh dikisar / blend tersebut
4.masukkan pes rempah & daun kari
5.tumis sehingga pecah minyak.
6.masukkan ayam dan kacau sehingga masak
7.masukkan bwg besar,ubi kentang,garam dan gula..
8.kacau rata & tunggu kentang empuk.
CARA MEMBUAT KULIT KARIPAP
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
1.cairkan mentega & marjerin kemudia curahkan ke dlm tepung..
2.gaul sampai rata dan uli sehingga jadi doh
3.simpan doh dlm peti ais selama sejam dan siapa utk digunakan
(u/p:goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulit karipap licin & rangup)
sekian,...
tq..
akma
arigato..
sayonara...
sumimasen deshita
Ulasan
Catat Ulasan