rouleau de chocolat suisse 🎂🎂
rouleau de chocolat suisse(bahasa perancis)
@ swiss roll chocolate
assalamualaikum...
hari nie sy kongsikan pd pembaca cara2 membuat swiss roll chocolate ini...
BAHAN-BAHAN
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
*4 biji kuning telur
*4 biji putih telur
(asingkan putih & kuning telur)
*1/2 cawan gula
*1/3 cawan tepung gandum🎂
*1/4 cawan koko powder🎂
*1 sudu kecil baking powder🎂
*1/2 sudu kecil instant coffee(jika ada)🎂
*1/4 sudu kecil garam🎂
CARA2:
¤¤¤¤¤¤¤¤
🍰didlm bekas berlainan putarkan putih telur hingga kembang(bila diterbalikkan tdk jatuh).ketepikan🍰
🍰Putarkan kuning telur dan gula hingga kembang dan putih🍰
🍰masukkan semua bahan bertanda 🎂 putar perlahan sehingga semuanya sebati🍰
🍰masukkan putih telur yg diputar kembang ke dlm adunan kuning telur yg dicampur dan kaup balikkan hingga sebati🍰
🍰tuangkan adunan ke dlm loyang yg dilapik baking paper🍰
🍰 bakar pd suhu 180°C selama 30MIN/ shingga masak mengikut oven masing2🍰
🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰
FILLING😊😊
BAHAN-BAHAN
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
-100 gram cream cheese-
-20 ml heavy cream/non diary whipping cream-
-tmbh perisa(ekt suka cth oren)
CARA2:
¤¤¤¤¤¤¤
🌹putar krim cheese sehingga berkrim masukkan heavy cream putar shg gebu dan kental🍰
@
🌺boleh shj sapukan nutella/peanut butter/jem apa pun yg pembaca suka.🍰
🍰setelah kek tdi masak.keluarkan dri oven dan tarik perlahan2 baking paper.🍰
🍰 sapukan filling atau inti krim yg siap di atas kek dan gulungkannya kemas dan cantik 🍰
🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
TOPPING CHOCOLATE
BAHAN2
¤¤¤¤¤¤¤¤
-2/3 cawan susu dutch lady/apa jenama-
-1/2 cawan coklat masakan-
-1 sudu besar madu-
CARA2:
¤¤¤¤¤¤¤
😍panaskan susu di atas api yg paling kecil.masukkan coklat dan kacau sebati..tunggu cair & tutup api.terus masukkan madu dan kacau.(buat cara double boil kalau x biasa buat cara nie)😚
😋tuangkan coklat di atas kek dan letakkan dlu di dalam peti ais..bila coklat dh x melekat di jari boleh keluarkan dri peti ais dan hidngkan..😘
sekian..tq..
akma
😍sayonara. arigato.sumimasen deshita..😍😘
Ulasan
Catat Ulasan